Internetjournalistiek als vak

Internetjournalistiek is een vak apart en niet vooral een (economisch) probleem voor uitgevers. Dat is de insteek van een nieuw onderdeel van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. De Sectie Internet beleefde woensdagavond in Utrecht zijn kickoff en presenteerde gelijk een openingspamflet:

1. Internetjournalistiek is een vak apart. Dagelijks worden miljoenen Nederlanders door nieuwssites op de hoogte gehouden van het nieuws. Dat vraagt om een volwassen benadering van het, relatief jonge, journalistieke genre door journalisten, uitgevers, adverteerders, beroepsverenigingen en opleidingen.

2. Internetjournalistiek verdient volwaardige plek in opleidingen. Het is van belang dat internetjournalistiek een vaste positie krijgt in het curriculum van de opleidingen journalistiek aan hogescholen en universiteiten. Het huidige onderwijs sluit onvoldoende aan op de situatie op de arbeidsmarkt. De kwaliteit van het internet-onderwijs is wisselend en de NVJ (sectie internet) ziet meehelpen aan het verbeteren ervan als een van haar prioriteiten.

3. Persvrijheid geldt ook online! Anno 2012 lijkt een website ‘op zwart zetten’ nog altijd een kleinere stap dan het stoppen van de drukpersen. Websites hebben op dit vlak dezelfde bescherming nodig als andere platforms.

4. Auteursrecht geldt ook online! Auteursrecht is op het internet even geldig als op papier en het auteursrecht van internetjournalisten is evenveel waard als dat van krantencollega’s. Nog te vaak wordt internetjournalistiek werk zonder enige vorm van bronvermelding ‘gecopy-pasted’, óók naar papieren media.

5. Grenzen auteursrecht definiëren voor online. De mogelijkheden van het internet vragen welom een vakspecifieke aanscherping van de normen en waarden met betrekking tot bronvermelding en citeren. DeNVJ (sectie internet) gaat hierover aanbevelingen formuleren.
6. Internet belandt niet in de kattenbak. Internet is één groot publiek archief, waardoor het vluchtige karakter van journalistiek drastisch is veranderd. De invloed van sociale media en zoekmachines zet journalistiek-ethische vraagstukken op scherp.

7. Internetjournalisten zijn journalisten. Arbeidsvoorwaarden van internetjournalisten moeten een aandachtspunt zijn. Nog te vaak wordt een internetredacteur betiteld als ‘websitebeheerder’ of ‘contentbewerker’. Het is van belang dat mediabedrijven internetjournalisten (zowel freelancers als redacteuren in vaste dienst) dezelfde beloning bieden als hun collega’s die offline werken. Ook moet hun journalistieke onafhankelijkheid op dezelfde wijze worden gewaarborgd.

8. Bloggers van nu zijn de professionals van morgen. Het open karakter van het internet heeft bovendien een nieuwe weg naar de journalistiek gecreëerd. Sommige bloggers groeien uit tot vooraanstaande waakhonden van de democratie. Ook voor hen moet binnen de NVJ een plek zijn en ook aan hun ontwikkeling dragen we graag een steentje bij.

9. Innoveer en investeer. De mogelijkheden die internet de journalistiek biedt (snelheid, liveblogging, interactie, datajournalistiek, integratie van sociale media, multimediale weergave van nieuws, …) vraagt om aandacht voor en investeringen in innovatie. Uitgevers moeten hun verdienmodellen dus aanpassen op de potentie van nieuwe media. Alleen zo blijft het vak gezond en de waakhond in leven.

Meer informatie over de Sectie Internet

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: